11 mai 2013

Iron Man 3 - Solutia anti-rugina perfecta

 
 Iron Man 3 este cu siguranta o reusita a lui Shane Black si implicit a celor de la Marvel. Nu este extraordinar si nici nu exceleaza ca Avengers, dar este ceva mai inteligent si o gura proaspata de aer pentru o serie care credeam ca o sa rugineasca odata cu Iron Man 2, care a fost incurcat si nesatisfacator.

   Shane Black si Robert Downey Jr. stiu sa faca show. Regia, desi nu excelenta, este destul de buna pentru un incepator. Cadre spectaculoase si exploatarea din plin a efectelor speciale dau bine pe ecran. Cu cateva probleme de continuitate, reuseste totusi sa fie coerenta.
   Daca la majoritatea filmelor cu super-eroi Marvel, scenariul era un mare minus, la IM3 reuseste sa fie punctul forte din punct de vedere artistic. Putin exagerat pe ici pe colo, dar imprevizibil (nu pe cat de mult ma asteptatesem sa fie, dar nu a dezamagit) si foarte amuzant. M-am bucurat sa vad ca glumele scrise inteligent fara tente sexuale care au reusit sa zmulga hohote de ras mai mult decat o comedie cliseica americana.
   M-am bucurat sa vad ca personajele au fost dezvoltate si au evoluat frumos si suficient pe parcursul filmului. Un anumit englez mi-a placut in special.
  Poate cel mai mult m-au bucurat subtilitatile care de cele mai multe ori lipsesc din astfel de filme. Posibil spoiler, cititi pe risc propriu. Cuvintele Mandarinului mi-au placut in special "Chinese fortune cookie it's american", replica se poate aplica si in situatiile de razboi de astazi. Inca ceva, presedintele semana izbitor de bine cu Bush, iar SPOILER MAJOR cand Rhodes il vede pe presedinte atarnand SPOILER INCHEIAT zice, aproximativ, "He will burn in oil", replica care a intarit si mai tare ideea ca presedintele din film se vrea a fi George Bush, iar America primeste ceea ce da. Alta replica care ii apartine lui Killian face referire la liderii politici Gaddafi si Hussein ca find doar o distragere de la adevaratii conducatori. Toate aceste subtilitati au facut IM3 sa cresca mult in ochii mei.
   Actorii sunt buni si isi indeplinesc rolurile convingator, in special Ben Kingsley si Robert Downey Jr. Si Jon Favreau este foarte carismatic, calitate care apartine personajelor principale din aceste film. Pentru cei care il cauta pe Stan Lee, nu e usor de ratat.

 
   Pe parte tehnica, filmarile primesc laurii. Trebuie sa specific ca efectele nu mi s-au parut exagerate, doar putin intr-o scena cheie, distrugerea casei lui Tony. In rest, extrem de realiste.
   Coloana sonora se face remarcata, din pacate, doar la inceput, intro-ul fiind prezentat epic, cu un background sonor de exceptie.


  Una peste alta, placut surprins de Iron Man 3, un film must see, din categoria super-eroi si chiar si ca film de sine statator.


Regie: 8
Scenariu: 8.5
Actori: 8
Atmosfera: 10

Nota pe gen: 9 Nota relativ obiectiva: 8

PS: Happy are gusturi de calitate in materie de 
seriale.

Pe IMDb

3 comentarii:

  1. Filmul are multe discontinuitati:
    1. Cum face rost de masina cand ajunge in Tennessee ?
    2. Cum a reusit sa conduca 1300km pana in Miami in cateva ore pana la casa Mandarinului?
    3. De ce nu si-a chemat mai devreme alt costum daca putea oricand sa faca asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la asta ma refeream pe partea de regie. Mai este si o rana care este sub ochiul drept, dar sare intr-o scena pe ochiul stang. Cat despre numarul 3, e un film cu super-eroi, se accepta. :D

      Ștergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=dZJPYo-YUkA

    RăspundețiȘtergere