25 august 2013

Michael Clayton - Original cu parfum familiar

 Desi am gasit acest film destul de original, inteligent si chiar imprevizibil, am avut acea senzatie de familiaritate datorita modului in care filmul isi trateaza actiunea, isi prezinta personajele si isi spune povestea. E genul de film american cu avocati despre luptele lor acerbe impotriva unor firme corupte, care merita vazut, chiar daca la prima vedere nu aduce nimic nou genului.

Pentru o regie de debut, Tony Gilroy face o treaba destul de buna (nu chiar asa de grozava precum a prietenului lui Clooney, Ben Affleck, care a avut debutul regizoral in 2006, cu un an inainte de Gilroy). Atmosfera familiara a genului este indusa atat de regie cat si de scenariu, dar Gilroy reuseste sa captiveze prin naturaletea personajelor.
Scenariul este destul de bun. Il stim deja pe Gilroy din scenarile cel putin bune ale trilogiei Bourne(n-am vazut inca Bourne: Legacy), dar si dintr-un alt film al genului "omul mic impotriva corporatiei", din State of Play. Original intr-o anumita masura si destul de inteligent, scenariul creeaza o poveste cam incurcata, dar simpla in esenta. Pune accent pe personaje, si dezvolta si relatiile dintre ele. Din pacate ne prezinta anumite personaje modelate pe loc, fara a li se acorda finisajele potrivite. Apreciez faptul ca e primul scenariu din aceasta categorie de film care chiar m-a facut sa imi pese ceva mai mult de personaje, fara a ma rezuma doar la banalul gand "sper sa reuseasca". Deznodamantul este unul clasic, dar prezentat intr-un mod imprevizibil, cel putin pentru mine. N-am gasit mesaje ascunse, nici o anume esenta in scenariu, dar mi-a placut.
Actorii fac o treaba destul de buna. Il admir pe Tom Wilkinson, se pare ca lui i se potriveste o gama larga de roluri, si stie sa le imprumute putin din farmecul sau englez, fiecarui personaj al sau. Clooney face un alt rol "banal". Se transpune in personaj cu usurinta, in modul sau caracteristic. Probabil findca a jucat destule personaje asemanatoare ca sa ajunga sa le interpreteze fara mari eforturi. Tilda Swinton a jucat indeajuns de bine incat sa-mi creeze neplaceri aparitiile sale pe ecran.


Pe parte tehnica nu am multe de adaugat. Filmari conventionale, tipice filmelor americane care se respecta si n-au pretentia la fi comerciale. Coloana sonora nu prea iese in evidenta pe parcursul filmului, dar ascultata separat puteti descoperi ca James Newton Howard nu si-a iesit din mana.

Filmul merita vazut pentru cei pasionati, chiar daca nu este genul de film care sa iasa prea mult in evidenta, e ceva mai mult decat un film de vineri seara.


Regie: 7
Scenariu: 8
Actori: 9
Atmosfera: 8

Nota finala: 7.5/10

Pe IMDb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu