21 septembrie 2013

Harry Brown

 Harry Brown evadeaza dintre obisnuitele thrillere englezesti alegandu-si ca protagonist un batran in cautare de dreptate pe cont propiu. Am vazut multe filme cu si despre razbunari, si desi in aparenta Harry Brown este un alt astfel de film, cateva detalii il fac diferit.
N-am mai auzit de regizorul Daniel Barber pana acum, dar a facut o treaba destul de buna pentru un incepator. Filmul are un ritm monoton asemeni personajului principal. Regizorul nu se grabeste sa ne prezinte povestea si reuseste sa ne tina in suspans. Spre final tonul monoton devine ceva mai alert, dar isi pastreaza aceeasi rabdare de a trata situatiile, chiar daca Barber pare ca isi iese putin din mana. Cadrele de "reflectie", tipice europene lasa spectatorul sa digere actiunea si sa dezvolte mai multa afectiune pentru personaje. Datorita acestui fapt, filmul devine emotionant atat prin anumite scene cat si in general.


Scenariul este unul simplu in esenta. Totusi, ca in orice thriler  in care ni se prezinta un razbunator, trebuie sa ni se prezinte si latura afectiva a acestuia. Scenariul reuseste sa creeze aceasta latura fara sa devina cliseic, ceea ce e un lucru bun, deoarece nu deranjeaza spectatorul, chiar daca nu da dovada de originalitate. Din fericire, scenaristul a tratat cu atentie si celelalte personaje, nu numai pe domnul Brown. Personaje familiare pentru cei care urmaresc orice fel de thrilere englezesti sau americane de aceelasi tip. Totusi se reuseste cumva sa faca sa ignore faptul ca a mai vazut asta si in alte filme. Harry Brown e un personaj relativ original pentru mine, nu am mai vazut un alt personaj de tipul sau: un pensionar ramas singur in cautare de razbunare. Personajul sau, desi unul frumos, isi cam schimba calitatiile pe parcursul filmului, dar presupun ca tinta sa precisa chiar si in momentele tensionate este mostenire din armata. Putin exagerat in materie de replici dure, dar destul de realist si obiectiv cand vine vorba de gastile londoneze (bazat pe cunostinte personale).
Michael Caine face un rol bun, destul de diferit din ce-am vazut pana acum. Se pare ca actori britanici "pensionari" se tin inca bine cat sa apara mai apara in filme in roluri principale/ secundare.

Filmarile sunt tipice englezesti, iar coloana sonora chiar reuseste sa iasa in evidenta in anumite scene. Merita ascultata.

In concluzie, Harry Brown, desi nu original, este un film ce merita urmarit datorita personajelor neconventionale si de dragul clasicelor "crime-films" englezesti.

Regie: 8/10
Scenariu: 8/10
Actori: 9/10
Atmosfera: 10/10

Nota finala: 8/10


Pe IMDb 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu