18 septembrie 2013

Harry Potter and the Sorcerer's Stone - Inceputul unei legende

   
 Harry Potter and the Sorcerer's Stone da startul unei serii care in 2001, anul de lansare al acestui film, era deja populara printre cititori, primele patru carti fiind deja lansate. Acest prim film este realizat excelent si a ridicat cu mult stacheta filmelor fantasy.

    Personal ma bucur ca seria a fost "crescuta" la inceputuri de Christopher Columbus pentru ca stie sa se descurce cu copiii asa cum ne-o demonstreaza si in seria Home Alone (cea originala, 1 si 2). Reda perfect atmosfera din carte, fiind deasemenea excelent adaptat dupa carte.
    Steve Kloves probabil ca nu e scenaristul potrivit pentru seria Harry Potter insa a stiut (nu chiar foarte bine ce-i drept) sa adapteze esentialul cartii. Ironia e ca odata cu cresterea in grosime a cartiilor durata filmelor a scazut.
    Acest prim film poate ramane un film de sine statator cu o poveste plina de personaje interesante si ingredientele unui film pentru copii. Din pacate Kloves a pastrat stilul mai copilaresc al cartii si in scenariu. Totusi reuseste cu brio sa redea elementele importante ale romanului si contureaza personajele aproximativ identic. E doar primul scenariu al sau in materie de Harry Potter asa ca reuseste sa faca treaba buna cu personajele chiar daca Harry, Ron si Hermione sunt ceva mai "frumosi" decat in carte. Cea mai mare reusita e personajul Snape.
    Talentul regizoral al lui Columbus combinat cu talentul (surprinzator la inceput) a actorilor copii cat si al greilor cinematografiei englezesti formeaza reteta perfecta pentru personaje memorabile. Toti copii joaca excelent si exceptandu-i pe Daniel si Tom, toti ceilalti copii "din anul intai" joaca pentru prima oara intr-un film. Cea mai buna interpretare e cea a lui Alan Rickman fiind sosia perfecta (uneori chiar mai buna) a personajului din carte.

    Pe partea tehnica, am fost surprins sa vad ca in 2001 efectele speciale erau atat de realiste. Influenta americana se simte cu usurinta pentru ca filmul nu este filmat foarte creativ. Imaginea reda prin contrastele de culoare atmosfera fermecata si reuseste sa il trasnpuna pe spectator in lumea lui Harry.
In acest film se face pentru prima oara "Hedwig's Theme", piesa ce are sa devina un simbol si care isi va face aparitia in fiecare film sub diverse interpretari. Coloana lui John Williams e superba si se potriveste perfect cu atmosfera filmului.

Harry Potter se ridica usor dar sigura spre faima si succes. Un film excelent de savurat cu familia.


Regie: 8
Scenariu: 9
Actori: 10
Atmosfera: 10

Nota finala: 9 Nota pe gen: 10


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu