1 octombrie 2013

Watchmen - O capodopera a genului

 Watchmen este unul dintre cele mai bune filme cu supereroi si categoric cel mai bun film al lui Snyder. Atat prin mesajele sociale si politice cat si prin firul narativ mai complex fata de alte filme de gen cu care ne-am obisnuit, Watchmen despaseste astfel granitele filmului de duzina cu supereroi si isi asigura un loc bine-meritat langa trilogia The Dark Night a lui Nolan.

Am avut norocul ca Watchmen sa fie primul film vizionat in regie lui Snyder. Daca as fii inceput cu 300, probabil ca nu as mai fii urmarit si alte filme. Snyder e un regizor comercial, din 300 nu a iesit cine-stie-ce si a daunat lui Man of Steel. Totusi, afinitatea lui pentru imaginea inchisa a cadrelor si a contrastelor intunecate au fost in beneficiul a doar doua filme, acesta si animatia Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole.
Prin Watchmen reuseste sa ne convinga ca are talent regizoral, dar ca nu se foloseste prea mult de el. The Dark Knight a ridicat, in 2008, stacheta filmelor cu supereroi la un nivel inalt, neatins pana acum. Totusi, ori din ambitie ori datorita spiritului competitiv, Snyder a reusit sa regizeze un film care se afla cu doar cativa centimetrii sub stacheta lui Batman. A pus in evidenta personajele (eu consider ca personajele sunt cele mai importante elemente ale unui film de gen), a creat scene superbe atat vizual cat si emotional. Atmosfera pe care o regasim si in alte filme ale sale, e prezenta si aici dar nu intr-un mod exagerat, ci asigura tensiune si da viata fiecarui cadru. Povestea este interpretata excelent din benzile desenate, si inlantuirea scenelor se face fluid. Ma bucur sa vad ca Snyder nu e un regizor mediocru si nu trateaza superficial chiar orice film al sau.

Scenariul a reusit sa cuprinda atat esenta cat si detaliile benzi desenate, redand chiar mai bine atmosfera in unele scene. Personaje bine definite, fara exceptii printre cele principale. Carismatice, demne de mila sau de ura, personajele ni se infatiseaza in fata ochiilor ca stereotipuri exagerate a caracterelor umane. Eu cel mai mult l-am apreciat pe Rorschach, cel mai complex si tulburat personaj. De asemenea, scenariului nu ii lipsesc replicile inteligente si umorul negru. Mi-se pare unul dintre cele mai bune scenarii de film comercial, care prin constuctia personajelor, a dialogurilor si a replicilor reuseste sa devina unul cult in lumea supereroilor. Nu am prea gasit goluri si am fost placut impresionat de faptul ca personajul negativ e societatea in sine (asta exceptandu-l pe celalalt raufacator, domnul "Spoiler").
O mana de actori convingatori de care nu auzisem la vremea cand am vazut prima oara filmul (in 2009), si care mi-au ramas aproximativ necunoscuti si in ziua de azi, dar care au dat dovada de talent in construirea personajelor si in dezvoltarea relatiilor dintre acestea.


Ca in orice film cu supereroi, partea tehnica are parte de clele mai multe laude, insa nu si aici. Elemente ca montajul, imaginea si coloana sonora fac experienta filmului mai incantatoare si nu sunt un element definitoriu al filmului. Este unul dintre putinele filme in care arta si tehnica se imbina pentru a ajuta arta sa evolueze. Imaginea se potriveste perfect cu tonul fimului. Nu foarte exagerata, tonuri de culoare si contraste care subliniaza tensiunea si relatiile dintre scene si personaje si un montaj care pune in evidenta scenariul. Daca in 300 scenele slow motion pareau exagerate sau penibile, aici sunt folosite pentru a contribui scenelor, nu pentru a dauna. Afinitatea lui Snyder pentru ecranul verde este prezenta si in acest film, dar intr-un mod ami subtil, decorurile, fie ele reale sau generate pe computer arata realist. Cel mai mare plus in partea tehnica este coloana sonora compusa din muzica originala creata pentru film a lui Tyler Bates, dar si piese excelente ale anilor 80 (exceptie face Desolation Row, melodia de la final), parca create special pentru film. Se potrivesc la fix cu scenele al caror fundal ruleaza si accentueaza si mai mult atmosfera, dar descriu si scena in modul lor propiu.

Watchmen este cu siguranta un film care nu trebuie ratat chiar si de cei ce nu urmaresc filmele cu supereroi, pentru ca se ridica mult deasupra lor. Nu e un film pentru copii, dar ar trebui urmarit de cat mai multi (eu am avut 12 ani cand l-am vazut prima data si m-a cucerit inca de atunci) pentru ca mesajul pe care il transmite, desi cunoscut, este prezentat intr-o forma inedita.
Nu recomand filmul tuturor deoarece are scene explicite de violenta si sex. Dar, daca aveti si cea mai mica indoiala ca aceste elemente nu va afecteaza moral, atunci trebuie neaparat sa il vedeti!


Regie: 8/10
Scenariu: 9/10

Actori: 9/10
Atmosfera: 9/10

Nota finala: 8.5/10 Nota pe gen: 10

Pe IMDb


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu