16 decembrie 2013

Harry Potter and the Goblet of Fire

     Al patrulea film din seria Harry Potter marcheaza inceputul fazei adolescentine a francizei. Poate putin prea adolescentin, insa de acum, decand romanele au ajuns sa depaseasca 400 de pagini, filmele acopera tot mai putine detalii, iar una dintre temele romanului e adolescenta care prinde la public din punct de vedere comercial.
     Mike Newell e noua achizitie in colectia de regizori ai francizei. Pe Mike il stim ca fiind cel care a regizat filmul Four Weddings and a Funeral, Goblet of Fire fiind printre singurele filme bune ale sale.


     Stilul lui comic si misterios se regaseste si aici, dar surprinzator a reusit sa creeze una dintre cele mai infricosatoare scene din serie, ce de la final, din cimitir.
     Stie cand sa creeze tensiune, cand relaxare, dar in ciuda atmosferei diverse nu putem sa nu observam ca aerul de film cu adolescenti predomina cam tare.
     Din pacate, dezavantajate si de scenariu, unele personaje nu sunt recreate destul de bine, Malfoy si Ginny fiind lipsite de viata.
Daca luam filmul ca un tot, a iesit chiar bine, dar din pacate scenariul e cam slabut. Personaje lasate pe dinafara, intrigi interpretate gresit, iar trio-ul nu mai are aceeasi carisma. Dumbledore s-a transformat intr-un personaj rece si violent. Plusurile din scenariu cand vine vorba de personaje sunt Alastor Moody si Voldemort. Moody este in roman un personaj savuros si interesant, iar Steve a surprins cu succes esenta sa.

     Voldemort s-a materializat intr-un personaj intrigant de la care iti doresti mai mult. Faptul ca a fost prezentat doar putin este o metoda buna pentru a il tine pe spectator in suspans. Dialogurile nu mai sunt asa interesante, dar Kloves compenseaza cu discursul lui Dumbledore de la final.
     Goblet of Fire a fost un film de tranzitie si pentru actori. Daniel, Rupert si Emma sunt de acum actori in toata regula. Din pacate, Toma Felton n-a avut ocazia sa-si puna prea mult talentul in valoare.
     Cea mai buna interpretare vine din partea lui Brendan Gleeson care il creeaza cu talent si carisma pe Alastor Moody.


     Pe partea tehnica laud din nou echipa de efecte speciale care au adus la viata cu maiestrie dragonii si sirenele, dar si pentru detaliile probelor din Campionat care sunt lucrate excelent.
Scena subacvatica mi se pare cea mai bine lucrata scena, atat din punct de vedere vizual cat si scenaristic.
Explozia de lumina si culoare in scena din cimitir ofera spectatorului o experienta unica, iar montajul si unghiurile diferite de filmare lasa spectatorul sa se bucure de fiecare cadru.
     Din pacate, din ce in ce mai multe decoruri sunt inlocuite de efecte speciale.
     Patrick Doyle este bine venit la carma coloanei sonore care avea nevoie de o reimprospatare. Mi-au placut piesele de vals, dar si cele de la final, care redau perfect atmosfera. Deasemenea, laud si cele trei piese pentru formatia Weird Sisters.

     Una peste cealalta, Goblet of Fire este un film reusit care surprinde destul de bine ideea cartii, dar pierde putin din atmosfera fantasy a filmelor anterioare, iar la final iti lasa impresia ca se putea mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu